امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، کسب مهارت ها و آموزش آنها به کودکان بیش از پیش مورد لزوم واقع می شود. چرا که بدون داشتن اموخته ها و مهارت های اولیه نمیتوان به رشد و پیشرفت رسید.
کسب مهارت های زندگی فردی و اجتماعی، همایش های تخصصی و فراهم آوردن محیطی که خلاقیت کودک را چه از نظر شنیداری و دیداری تحریک کند، همانند تئاتر. و علاوه بر آن آموزش فبک به کودکان به صورت هفتگی.در این راستا از اساتید برجسته در زمینه های علمی و فرهنگی استفاده کرده که به تکامل و رشد شخصیت کودک کمک کند.
از نظر روانشناسی کودکان متاثر از مکان هایی هستند که در آن قرار می گیرند و چه بسا این تاثیر منفی باشد، آثاری مخرب و زیان آوری بر روی زندگی و شخصیت کودک می گذارد.همان طور که کودک در خانه و از خانواده خود تاثیر می پذیرد ولی محیط بیرون از خانه و جامعه نیز تاثر قابل توجهی دارد و حتی ممکن است بیشتر باشد.
کودکانی که معمولا از نظر رفاه و امکانات می توانند رشد کنند که توانسته اند در مناطقی که سطح زندگی بهتر و بالاتر جامعه پرورش بیابند و اما بر خلاف آن، کودکان مناطق محروم و کم برخوردار که به سبب دوری، نبود امکانات و عدم توانایی استفاده از امکانات شهری به رشد و پرورش مطلوب نرسند.
وظیفه ی هر جامعه ای فراهم کردن منابع برای تمامی کودکان است فارغ از هر گونه اختلاف در محل زندگی و طبقه ای که زندگی می کنند.این که ما میخواهیم چه جامعه ای داشته باشیم بازخود رفتارمان با کودکان است. زمانی که کودکان را یک سرمایه و یک ثروت مستقبلی بنگریم می توانیم در راستای هدفمندسازی و ساختن جامعه ای روشن و پر رونق حرکت کرد.
کشور ما کشوری غنی است از فرهنگ و تمدن، مهد شاهنامه، فلسفه و علم. ولی متاسفانه به دلیل بافت فرهنگی که در طول تاریخ دارد، قبل و بعد از اسلام به درستی نتوانست باعث رشد ذهنی و درست تفکر و عقلانیت و در نهایت حرمت و کرامت انسانی شود. حرمت نگه داشتن آنچه که جهان هستی را شامل می شود، اعم از محیط زیست و انسان ها.
برای حل این مشکل، رهبر سابق انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) در باره مهم بودن فلسفه آموزش به کودکان چنین می گوید: امید من به شما دبستانی هاست.
طبق این جمله معروف می توان چنین بر داشت کرد که کودکان امید و سرمایه های آینده ی این سرزمین پهناور هستند.
تنها زمانی شکوفا و رشد پیدا می کنند که در دستان انسان های آگاه و کاربلد قرار گیرند.برخوردی حساب شده و از سوی تعقل سبب رشد، خلاقیت و شکوفایی این کودکان با استعدادی می انجامد که موجب رشد و بالندگی این جامعه می شوند.
طبق گفته های رهبر انقلاب اسلامی معلم خوب کسی است که بتواند ویژگی های خوب در کودک را پرورش و از طریق آن فکر کردن و استقلال در آن را بیاموزد.
در دین ما اسلام به مقوله آموزش و فرهنگ به کودکان اشاره های فراوانی شده. انتخاب روش های پرورشی صحیح و شناخت راه های درست و موثر در آن به هر آموزگاری از قبیل پدر و مادر و چه از قبیل آموزگار توصیه شده.
در این راستا راه حل هایی که برای رفع این مشکل به آن رسیدیم این است که:
1. روی آوردن به خواندن کتاب از کودکی
کمک به بچه ها که بتوانند به کتاب و کتابخوانی روی آورند از کودکی، آنهم به صورت آزاد و نه آن کتاب های که به صورت اجبار به آنها گفته می شود که بخوانند.
کشورهایی مثل ژاپن که بیشترین آمار را در سرانه مطالعه دارند از کودکی این فرهنگ را به صورت سنت و با استفاده از نهادینه کردن آن توانستند در کنار بافت سنتی – مدرنیته ای که دارند حفظ و آن را ارتقا دهند.
سرانه مطالعه در ژاپن روزانه 90 دقیقه است و این در حالی است که ساعات کاری بالایی نسبت به استاندارد جهانی دارند.آمار سرانه ایران حداقل 2 دقیقه در روز است که نسبت به آمار سرانه کشور های دیگر به مراتب پایین است.
راهکارهایی که ژاپن برای بالابردن سرانه به هر شکلی انجام می دهد برای این است که مطالعه نقش بسزایی در زندگی و آینده فرد می دانند.به عنوان مثال کارهایی از قبل چسباندن مجله بر روی بطری های آب، اختصاص دادن روزانه 2 ساعت مطالعه کتاب غیر درسی در مدارس و فراهم کردن مکان های اختصاصی فردی برای مطالعه کتاب می باشد.
با تشویق کودکان به مطالعه کتاب و کتاب خوانی و ایجاد رقابت و برتری به کسانی که بتوانند بیشتر کتاب بخوانند، و معرفی آنها به عنوان کودکان برتر و بهرمندی از امکانات بیشتر ارائه شده در نظر داریم تا دیگر کودکان با دیدن آنها به عنوان الگو مجاب شده و کتاب های بیشتری مطالعه و آمار بهتری از خود نشان دهند.
2. آموزش مهارت های لازم برای زندگی را باید از کودکی یاد دهیم.
مهارت های لازمی که بچه ها باید یاد بگیرند و بر آن توصیه شده تا در بزرگسالی کمتر با مشکل مواجه شده و بتوانند رفع و هدفمند با مسائل پیرامون خود برخورد کنند. مهارت های اولیه ای که هر کودک و انسان باید یاد بگیرد و متعصفانه به آموزش دادن چنین چیزهایی اهمیت داده نمی شود و غالبا ساده و بی اهمیت پنداشته می شوند.
مهارت هایی همچون خودشناسی، خودباوری، عزت نفس، مسئولیت پذیری و شناخت انتخاب ها از جمله موارد مهم و کلیدی است که نقش مهمی در آینده کودک به شمار می رود.
3. جامعه هدف باید روستاها و مناطق کمتر برخوردار باشد.
امکانات موجود در شهر قابل مقایسه با روستا ها و مناطق کمتر برخوردار نیست. کودکانی که گاها به سبب نبود امکانات و عدم بهرمندی از آن به افرادی بدون مهارت، رشت نیافته، ضد جامعه و هنجار شکن تبدیل شوند.
در صورتی که هیچ فرقی بین آنها و دیگر بچه ها وجود ندارد وجزعی از جامعه هستند. استعدادهایی که منتظر کشف، شکوفایی و درخششی همچون ستارگان اند که بتواند موجبات پیشرفت و تعالی یک جامعه را فراهم آورند.
ما در تلاشیم تا بتوانیم امکانات مناسبی را برای شکوفا شدن این استعدادهای نهفته در صدف را فرآهم آوریم.
4. آموزش برای والدین که چگونه بتوانند با کودکان خود رفتار کنند.
آموزش به والدین و آموزش درست به فرزندانشان موجباتد تعالی و رشد را فراهم می آورد. خانواده اولین جامعه کوچکی است که هر فرد در آن به دنیا آمده، رشد می کند و برای کسب مهارت و یادگیری دیگر تعالیم با با جامعه ای بزرگتر به نام اجتماع قدم می گذارد.
اولین آموزش هایی که هر کودک از بدو تولد یاد می گیرد چننان است که تا پایان عمر بر زندگی، هدف و اینده افراد تاثیر می گذراد.
یادگیری برخود با کودک، سنجش رفتار و نحوه مقابله با مشکلات به وجود آمده، از جمله چیز هایی است که ما با هدف درک بیشتر والدین و کودک با هم و این که چگونه بتوانند بهترین روش را در رفتار متقابل با هم داشته باشند آن هم به صورت نیکو و پسندیده.
با آموزش و اجرای صحیح این آموزه ها بتوانیم این فرهنگ را در قلب فرهنگی و آموزشی کشورمان نهادینه و جامعه ای با رشد هر چه بیشتر چه اط نظر خلاقیت و چه از نظر الگوی رفتاری باشیم.